Christelijke begrafenisonderneming PH van der Leer

Site name

Verzorgen en opbaren van een foetus

Wanneer uw baby veel te vroeg geboren wordt, moet u afscheid nemen. Om goed afscheid te kunnen nemen, helpt het als u de baby kunt zien. Voorheen werden zeer vroeg geboren overleden baby’s na de geboorte in een dekentje, kistje of bakje gelegd. Hun huid verkleurt dan en wordt donker. Omdat de huid en botten nog niet stevig zijn, vervormt de baby. Het opbaren van een foetus in water biedt hier een oplossing voor. De baby heeft zijn hele leven in het water geleefd. Dat is de beste omgeving voor de kwetsbare huid. Omdat de baby in water langer mooi blijft dan daarbuiten, geeft deze methode aan ouders en hun naasten kostbare extra tijd. Zo kunnen afscheid nemen van dit leven dat al eindigde nog voor het echt begon.

Hoe werkt het?
Deze methode kunt u gebruiken bij overleden baby’s van elke zwangerschapsduur. Jonge baby’s en baby’s die al langer overleden zijn in de buik hebben een kwetsbare huid. Na de geboorte legt u de overleden baby in een kom of bakje met koud kraanwater. U ververst elke dag het water. U houdt het water koud door het bakje met de baby in de koeling te bewaren. De baby kunt u nadien aankleden of in een dekentje wikkelen of op het droge opbaren.

Hoe ziet het eruit?
De baby neemt dezelfde houding aan als in de baarmoeder, hij lijkt te zweven in het water. Jonge baby’s worden lichter van kleur. Oudere baby’s houden een mooie roze huid en roze lipjes en nageltjes. Een baby die in het water ligt blijft er over het algemeen zeer mooi uitzien. Het lijkt eigenlijk net op een mini-mensje. Voor uzelf is het prettig om uw baby toch te kunnen laten zien, ook al is het overleden.

Het opbaren van een foetus in water heeft een aantal voordelen:
● De baby neemt de natuurlijke houding aan, de foetushouding
● De huid wordt lichter, ook als de baby al donker verkleurd was bij de geboorte
● De baby vervormt niet
● U kunt mooie foto’s maken van de baby in het water
● U kunt de baby zo laten zien aan vrienden en familie. Het ziet er mooi uit, zo kunt u echt samen afscheid nemen

Gratis wilsbeschikking

Nadenken over mijn laatste wensen