Wat moet ik doen na een overlijden
Na een sterfgeval, komt er veel op u af. Dat begrijpen wij en daarom staan we u vanaf dat moment graag terzijde. Na het moment van overlijden, dient u echter eerst de huisarts (of eventueel de huisartsenpost) te waarschuwen. Deze moet het overlijden vaststellen en zal de overlijdenspapieren invullen en bij u achterlaten. Die zijn nodig om het overlijden aan te geven bij de gemeente. Daarna is het verstandig om de begrafenisondernemer te bellen; wij zijn hiervoor 24 uur per dag persoonlijk bereikbaar.
Het is verstandig als u in tussentijd de volgende zaken alvast overdenkt en klaar legt:
● De kleding waarin uw dierbare opgebaard zal worden
● Het identiteitsbewijs of paspoort van de overledene
● Het identiteitsbewijs van de rechthebbende
● Het trouwboekje (indien aanwezig)
● Eventueel de ingevulde wilsbeschikking
● Adreslijst voor het versturen van de rouwbrieven
Als u ons belt, kunnen wij direct naar u toe komen of een afspraak maken om de zaken rond de begrafenis met u te bespreken en (indien gewenst) de laatste verzorging van uw dierbare op ons te nemen.
Opbaren: thuis of in een rouwcentrum
Het opbaren van een overledene kan in de meeste gevallen in de persoonlijke thuissituatie, met of zonder rouwscherm of rouwkamer. Hiervoor beschikken wij over alle voorzieningen. Het is echter ook mogelijk om uw geliefde op te baren in een rouwcentrum. Wij helpen u graag bij het maken van de keuze hiervoor en kunnen u meer vertellen over rouwcentra in de regio. Als u twijfelt of persoonlijke wensen hebt, helpen wij u door het geven van deskundig advies en het nauwkeurig uitvoeren van uw wensen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een dag thuis op te baren en daarna alsnog te kiezen voor opbaring in een rouwcentrum.